Programi

Bocvana - predlagano potovanje: PROGRAMI SO ŠE V PRIPRAVI 

Poglejte si tudi potovanje Zagotovljeni skupinski odhodi v Bocvano.

Bocvana

Bocvana je skriti raj v osrčju Afrike. Je miroljubna država, ena najbolj varnih na črnem kontinentu. Je afriška zgodba o uspehu. Po sprejetju demokracije leta 1966 so ji najdišča diamantov zagotovila stabilno ekonomijo, dobro izobrazbo za njene prebivalce in zdravstveno oskrbo, ki ji z izjemo Južne Afrike na črnem kontinentu ni para.

Poleg trgovine z minerali je tudi turizem ključnega pomena za ekonomijo. Sicer Bocvana nima dostopa do morja, ima pa neprimerljive narodne parke, kjer lahko doživite najboljši safari na svetu. Safariji so poznani po številnih leopardih, ki jih je v drugih državah sicer težko opaziti, v Bocvani pa boste tega privlačnega plenilca zagotovo srečali. Prav tako so zanjo značilne tudi velike črede slonov.

V turizem je država vložila veliko denarja in energije, tako da danes njena širna divjina ponuja čudovite možnosti brez masovnega turizma. Za safari boste sicer morali odšteti več denarja kot drugje, vendar pa boste doživeli naravo, kot ji ni para. Z brezmejnimi savanami, polnimi raznolikih divjih živali, je Bocvana zagotovo Afrika vaših in naših sanj.

VELIKOST IN ZEMLJEPISNA RAZDELITEV BOCVANE

Za Bocvano, s 581.730 kvadratnimi kilometri, je značilna predvsem ravnina, za katero se zdi, da je neskončna. Samo na robnih območjih se dvigajo osamelci. Po velikosti jo lahko primerjamo s Kenijo, Francijo ali Teksasom.

Največji del države (85%) zavzema Kalahari, puščavska pokrajina, ki sega na jugu in zahodu v Južno Afriko in Namibijo, sestavljajo pa jo območja peščenih sipin in živega peska s skopo vegetacijo trnastega grmičevja. Občasno poletno deževje komajda vpliva na suha tla, kajti voda vse prehitro ponikne ali izpari. Izločene soli, ki ostanejo po izparevanju, prekrijejo površino z debelo, pogosto barvito, lesketajočo se skorjo. Največje tako področje je poznano pod imenom Makarikari (Makgadikgadi), ki se v deževnem času spremeni v slano močvirje.

Večje stalno tekoče reke so samo na severu. Med njimi je najbolj vodnata Okavango, ki se med deževnim obdobjem spremeni v mogočen veletok, se razcepi v številne rokave in spremeni kotlino Okavanga v eno samo velikansko močvirje. Delta Okavango in reka Chobe pa skupaj zagotavljata celoletno zalogo še kako potrebne vode.

Bocvana meji na jugu na Južno Afriko, na zahodu in severu na Namibijo, na severu še na Zambijo in na vzhodu na Zimbabve.

PREBIVALSTVO

Večina Bocvane je skoraj neobljudena. Prvotne prebivalce, Bušmane, ki jih danes ni več veliko, vedno bolj izrinjajo v negostoljubne dele Kalaharija. To je povzročil predvsem program zemljiške reforme, ki je govedorejcem priznal pravico ograjevanja in izključne uporabe vodnih kotanj in s tem odvzel Bušmanom njihovo tradicionalno eksistenčno osnovo. Mnogi zdaj delajo kot pomožna delovna sila bantujskega prebivalstva.

Večina ljudi živi na jugu in vzhodu, kjer podnebne razmere omogočajo zadovoljivo rabo tal za prehranjevanje. Največja prebivalstvena skupina je Tswana, ki je razdeljena na osem plemen. To bantujsko prebivalstvo se je priselilo v več sunkih šele v 17. in 19. stoletju.

KLIMATSKE RAZMERE

Podnebje Bocvane je subtropsko z malo dežja.

Prijetna klima za potovanje je čez vse leto. Suha in hladnejša obdobja na severu trajajo od maja do oktobra in so idealna za opazovanje živali v narodnem parku Chobe in v delti Okavango. Deževna doba se tam prične novembra in lahko traja vse do aprila. To obdobje pa je primerno za potovanja v Kalahari in južnejše predele države.  

RELIGIJA

Približno 72% prebivalstva uvrščajo med kristjane, medtem ko je uradno le 6% animistov. Vendar pa je v resnici delež animistov veliko večji.

Animizem je verovanje v duhove in je religija, značilna za lovsko-nabiralniške družbe. Ljudje animisti verjamejo, da duhovi prebivajo v živalih, rastlinah, v skalah, zvezdah, včasih tudi v ljudeh. Za animizem pa je značilno tudi verovanje ljudi, da imajo duhovi podobne lastnosti kot ljudje, zato ljudje v odnosu do njih uporabljajo enaka sredstva in odnose kot med seboj (darila, kazni, ljubezen, sovraštvo, spoštovanje, podkupovanje, itd.).

DENAR

Nacionalna valuta Bocvane je pula (BWP). Menjava tuje valute, razen v mestih, v večini ni mogoča, je pa v nekaterih hotelih mogoče plačevati tudi z ameriškimi dolarji. Prav tako je plačevanje s kreditnimi karticami možno predvsem v urbanih središčih in turističnih krajih.

VIZUMI

Slovenski državljani za vstop v Bocvano ne potrebujemo vizuma.

ČASOVNA RAZLIKA

Srednjeafriški čas (UTC + 2), kar pomeni, da v poletnem času med Slovenijo in Bocvano ni časovne razlike, v zimskem času, ko mi prestavimo uro (v Bocvani je ne), pa je časovna razlika 1 ura.

CEPLJENJE

Za vstop v Bocvano predhodno cepljenje proti rumeni mrzlici ni obvezno, v kolikor prihajate direktno iz Evrope.

Bocvana je uvrščena na seznam okuženih področij z malarijo, zato vam predlagamo, da se pred odhodom ustrezno pozanimate o preventivi. Priporočamo vam jemanje tablet Malarone. Tablete je potrebno začeti jemati dva dni pred prihodom na rizično področje, jemati jih je potrebno ves čas potovanja in še sedem dni po povratku z območja, tveganega za okužbo z malarijo.

Svetujemo vam, da se o preventivnih cepljenjih in jemanju tablet predhodno posvetujete z vašim osebnim zdravnikom.

Dodatne informacije:
Zavod za zdravstveno varstvo RS, www.zdravinapot.si  

ZGODOVINA

V predkolonialnem obdobju je prebivalstvo živelo v tradicionalnih velikih vaseh, ki so jih združevala plemenska kraljestva Tswanov. Družbena ureditev je temeljila na obvladovanju trgovine s sužnji in plačevanju dajatev. Okrog leta 1850 se je začelo kolonialno prodiranje. Leta 1885 so Britanci to območje priključili ozemlju, ki so ga obvladovali v južni Afriki. V letih 1910-1966 so Britanci Bocvano upravljali kot protektorat. Zdaj je država predsedniška republika z enim redkih večstrankarskih sistemov v Afriki. 

ALI STE VEDELI, DA ...

...je Bocvana zaradi skope narave nekoč sodila med najrevnejše afriške dežele?

...je bil film Bogovi so padli na glavo posnet v Bocvani in govori o Bušmanih iz Kalaharija?

...so bili Sani (Grmičarji), selivski lovci in nabiralci, nekoč razprostranjeni po večini južne Afrike? Zunanji vplivi pa so se zgrnili tudi nad Kalahari, njihovo zadnje pribežališče, in pobrali svoj davek. Zdaj je preostalo le še okoli 55.000 Sanov, od teh pa jih živi samo od lova in nabiralništva manj kot 2.000.

... zna Sanski otrok prepoznati in imenovati 200 različnih rastlin?

...je Okavango največja notranja delta na Zemlji, ki se enkrat na leto poveča na velikost Slovenije?

...se lokalni drevaki imenujejo mokoro in da se jih še vedno uporablja v vsakdanjem življenju?

...imajo povodni konji pomembno vlogo pri ohranjanju prostega pretoka v delti Okavango, ker med nočno pašo utirajo steze po ozkih vodnih prehodih? Vsaka žival poje naenkrat po 150 kilogramov močvirske trave in rastlinja.

...je švedski raziskovalec Carl Andersson, prvi Evropejec, ki si je ogledal delto, zapisal, da je Bocvana kraj »nepopisne lepote«?

...je sušnost v Kalahariju posledica toka, ki teče z Antarktike in nato ob zahodni obali južne Afrike? Ledeno mrzlo morje ohlaja zahodne vetrove in jim s tem preprečuje, da bi nad njim vsrkali dovolj vlage in prinesli dež v notranjost...

Bocvana

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Bocvana
Glavno mesto: Gaborone
Glavni reki: Okavango in Limpopo
Najvišji vrh: Otse (1.489 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

juznaAfrika

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Južna Afrika
Glavna mesta: administrativno glavno mesto je Pretoria, zakonodajno Cape Town in sodno Bloemfontein
Glavne reke: Limpopo, Vaal in Oranje 
Najvišji vrh: Cathkin peak (3.360 m)
Oblika vladavine: predsedniška zvezna republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: ministrski predsednik
Upravna razdelitev: Južna Afrika je razdeljena na devet provinc:
Vzhodna Kaplandija, Zahodna Kaplandija, Severna Kaplandija, KwaZulu Natal, Severozahodna provinca, Gauteng, Provinca Svobodna država, Mpumalanga in Limpopo.

Kenija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Kenija
Glavno mesto: Nairobi
Glavni reki: Galana in Tana
Najvišji vrh: Mt. Kenya (5.199 m)
Oblika vladavine: avtoritarna predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Malavi

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Malavi
Glavno mesto: Lilongwe
Glavna reka: Shire
Najvišji vrh: vrh Sapitwa na gori Mulanje (3.002 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Mozambik

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Mozambik
Glavno mesto: Maputo
Glavna reka: Zambezi
Najvišji vrh: gora Binga (2.436 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Namibija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Namibija
Glavno mesto: Windhoek
Glavne reke: Okavango, Kunene in Velika ribja reka
Najvišji vrh: Brandberg (2.610 m) 
Oblika vladavine: predsedniška republika z večstrankarskim sistemom
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Ruanda

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Ruanda
Glavno mesto: Kigali
Glavna reka: Nyabarongo
Najvišji vrh: Vulkan Karisimbi (4.519 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Tanzanija

Zanzibar

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Združena republika Tanzanija
Glavno mesto: Dodoma
Glavni reki: Rufiji in Ruaha
Najvišji vrh: Kilimandžaro (5.895 m)
Oblika vladavine: predsedniška vladavina z večstrankarskim sistemom 
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: ministrski predsednik

Uganda

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Uganda
Glavno mesto: Kampala
Glavna reka: Nil
Najvišji vrh: Mt Stanley (5.110 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Zambija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Zambija
Glavno mesto: Lusaka
Glavne reke: Zambezi s pritokoma Kafue in Luangwa
Najvišji vrh: Hribovje Mafinga (2.301 m)
Oblika vladavine: avtoritarna predsedniška republika 
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Zimbabve

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Zimbabve
Glavno mesto: Harare
Glavna reka: Zambezi
Najvišji vrh: Mt. Nyangani (2.592 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države