Kenija

Kenija je naravni paradiž. Prazgodovinska zibelka človeštva in zakladnica izumirajočih živalskih vrst obiskovalcu razodeva prostranstva številnih polpustinj in savan, nad katerimi se ponosno dvigujejo z gozdovi obdana hribovja, velikanska jezera in tropske plaže s kokosovimi palmami, ki ob prijetni morski sapici mahajo v pozdrav.

Nekdanja obljubljena dežela belih naseljencev je zaradi pokrajinske raznolikosti, pisanosti živalskega in rastlinskega sveta ter zaradi dobre dostopnosti in posledično dobrih cen ena najbolj turistično obiskanih dežel v Afriki. Vendar pa masivni odhodi na safari iz Mombase v Tsavo niso primerjivi s safarijem iz Nairobija preko parkov Nakuru, Samburu, Shaba in podobnih vse do Masai Mare, ki z večinoma savansko pokrajino na malo več kot 1.500 kvadratnih kilometrih ponuja nepozabna srečanja z levi, leopardi, gepardi, sloni, žirafami, antilopami, bivoli... Največja atrakcija je brez dvoma selitev gnujev in zeber v sosednji Serengeti, ki vsako leto poteka med julijem in avgustom.

VELIKOST IN ZEMLJEPISNA RAZDELITEV KENIJE

Kenija s 582.646 kvadratnimi kilometri obsega površino malce večjo od Francije. Na severu jo na meji z Etiopijo in Sudanom obdajajo nerodovitna puščavska in grmičevnata področja, na vzhodu Indijski ocean in somalijska pustinja, na zahodu jo z Ugando deloma ločuje Viktorijino jezero, na jugu pa je njena soseda Tanzanija. 

PREBIVALSTVO

Večino od 45 milijonov prebivalcev tvorijo Afričani, ki sestavljajo dve veliki jezikovni skupini - nigritsko in nilskosaharsko s skupno več kot 70 plemeni. Približno 5% predstavljajo manjšinske skupnosti Azijcev, Arabcev in Evropejcev.

Največja plemenska skupina Kenije je Kikuju, najbolj znano pleme pa so nomadski Masaji, znani po močnem občutku za neodvisnost, živopisanih oblačilih, predvsem pa po nomadskem življenju, ko se skupaj s svojimi čredami krav, ovac in koz selijo iz kraja v kraj. Danes prikazujejo stare običaje povečini turistom, čeprav vsaj delno še vedno živijo tako kot so tisočletje nazaj, vztrajajoč v harmoniji z okoljem.

Danes živi samo v Keniji 350-500.000 Masajev, medtem ko je njihovo število v Tanzaniji neznano. Svojo preteklost so ohranili le z ustnim izročilom.

V začetku je Bog ustvaril Masaje. Nato je ustvaril živino, da bi z njo živeli. Po božanskem pravu je vsa živina na Zemlji v lasti Masajev, zato jemanja živine od drugih plemen ne razumejo kot krajo.

Odrasli moški Masaji (morani) so med seboj močno povezani. Vedno potujejo skupaj, nikoli posamezno. Prav tako skupaj jedo in to vedno brez prisotnosti svojih žena. Po jedi pijejo posebno mamljivo pijačo narejeno iz lubja mimoze, ki jih vodi tudi v nezavest. Verjamejo, da jim daje moč, zato jo zaužijejo pred lovom na leve ali pred pomembnimi obredi. Pri vsem tem pa je prepovedan alkohol in najrazličnejša poživila.

Čeprav je prepovedano, mnogi še danes lovijo leve in tako dokazujejo svojo hrabrost. Tisti, ki so ga prvi sami ujeli in ubili, so najbolj ponosni in spoštovani.

Kot simbol omoženega stanu ženske nosijo modro ogrinjalo. Moški se lahko poroči s toliko ženami, kolikor jih je zmožen s svojo živino preskrbeti. Vedno pa stanuje ločeno od njih in svojih otrok.

Kljub napredku dežele Masaji še vedno živijo v kolibah iz blata, gradnja pa je naloga žensk. »Manjato« po koncu držijo šibe in vejevje, stene pa so izolirane še s suho travo in prekrite z blatom. Male odprtine v steni služijo kot ventilatorji in vir svetlobe. Ozek vhod seže vse do vrha strehe, ki pa je visoka le toliko, do kolikor lahko dosežejo žene. Manjate obkrožuje bodičasto grmičevje, ki služi kot zaščita in ograja, preprečuje vhod roparjev ali napadalnih živali ter izhod živine. V središčni koči je nastanjen oče družine, prva žena pa si naredi kočo na njegovi desni strani, druga na levi, tretja desno od prve žene... Ognjišče je določeno s tremi kamni in se nahaja znotraj koče, v bližini ženine postelje. Dim zelo hitro napolni prostor, vendar to Masajem ni ovira. V koči imajo tudi posteljo za goste ali mlado živino.

Bogastvo se pri Masajih ne meri po izgledu pač pa po številu in zdravju krav, ki jih imajo. Za kravo poznajo kar 700 različnih izrazov. Od drugih živali imajo tudi koze, ovce in kokoši. Pečeno meso jedo samo moški, ženske pa živijo od mleka. Masaji nikoli ne lovijo divjih živali za hrano, pač pa le za obvarovanje živine in za zabavo. Izredno cenijo tudi volovsko kri, ki jo čisto svežo pijejo, da bi odgnali bolezen in si pridobili moč.

KLIMATSKE RAZMERE

Zaradi geografske raznolikosti je Kenija razdeljena na 4 klimatske pasove:

• Razgibana planota na zahodu Kenije je na splošno vlažno in vroče področje z občasnimi padavinami preko celega leta. Največ padavin pade v aprilu in najmanj v januarju. Temperature se gibljejo med 14°C in 36°C.
• Osrednje višavje in področje Velikega tektonskega jarka Kenije uživata prijetno klimo. Padavine se sicer pojavljajo v dveh obdobjih - od marca do začetka junija, ko je deževje bolj obilno in od oktobra do konca novembra, ko je padavin malo. Najmanj padavin je julija. Temperature se gibljejo med 10°C in 28°C.
• Obsežna nerodovitna področja na severu in vzhodu Kenije so klimatsko najmanj prijazna. Padavin je malo, pa še te se pojavijo v obliki nenadnih in močnih neviht. Najbolj sušen mesec je julij, najbolj deževen pa november. Temperature se preko dneva povzpnejo do 40°C, ponoči pa padejo na vsega 20°C.
• Obalno področje Indijskega oceana je vroče in vlažno preko celega leta, čeprav vročino večinoma blažijo osvežilne morske sapice. Najmanj padavin je februarja, največ pa maja. Temperature se gibljejo med 22°C in 30°C.

Zaradi bližine ekvatorja sta sončni vzhod in zahod v Keniji čez vse leto bolj ali manj ob isti uri, in sicer prvi ob 6.30 in slednji ob 18.45.

RELIGIJA

Verjetno bi lahko pritrdili splošni ugotovitvi, da je večina Kenijcev ob obali in na vzhodu dežele muslimanov (30%), medtem ko so ljudje v notranjosti in ostalih predelih krščanske veroizpovedi. V bolj odmaknjenih predelih je moč najti neke vrste mešanico z elementi muslimanske in krščanske vere ter tradicionalnimi animističnimi verovanji in rituali med katere spadajo tudi zloglasna obrezovanja ženskih spolnih organov. 

DENAR

Kenijska nacionalna valuta je kenijski šiling (KSH). Menjava tuje valute (predvsem USD) je možna v hotelih, menjalnicah, bankah. Plačevanje s kreditnimi karticami je možno predvsem v urbanih središčih in turističnih krajih. 

VIZUMI

Slovenski državljani za vstop v Kenijo potrebujemo vizum. Za pridobitev vizuma vam pred potovanjem, ki je v naši organizaciji, nudimo vse potrebne informacije in pomoč.

ČASOVNA RAZLIKA

Vzhodnoafriški čas (UTC + 3), kar pomeni, da je v poletnem času med Slovenijo in Kenijo 1 ura razlike, v zimskem času, ko mi prestavimo uro (v Keniji je ne), pa je časovna razlika 2 uri.

CEPLJENJE

Za vstop v Kenijo predhodno cepljenje proti rumeni mrzlici ni obvezno, v kolikor prihajate direktno iz Evrope.

Jemanje tablet proti malariji v Keniji ni potrebno, v kolikor se ne boste gibali v tropskih predelih obalnega pasu. Sicer pa priporočamo jemanje tablet Malarone. Tablete je potrebno začeti jemati dva dni pred prihodom na rizično področje, jemati jih je potrebno ves čas potovanja in še sedem dni po povratku z območja, tveganega za okužbo z malarijo.

Svetujemo vam, da se o preventivnih cepljenjih in jemanju tablet predhodno posvetujete z vašim osebnim zdravnikom.

Dodatne informacije:
Zavod za zdravstveno varstvo RS, www.zdravinapot.si

ZGODOVINA

Kenijska zgodovina sega v pradavnino, saj skeletne najdbe nakazujejo na dejstvo, da sodi Kenija med tista območja, kjer so se hominidi (praljudje) pred tremi milijoni let naučili pokončne hoje. Ob kenijski obali so pristajali že feničanski pomorščaki, s prihodom Arabcev v 10. stoletju pa se je razvila tod arabsko obarvana priobalna kultura. Islamske mestne državice, med njimi Mombasa in Malindi, so gojile živahno čezmorsko trgovino, ki je segala vse do Kitajske. Istočasno se je po notranjosti preseljevalo črnsko prebivalstvo. Iz današnjega ozemlja Sudana so prišla nilotska plemena, iz Konga bantujska, s severovzhoda pa kušitske skupine, kamor uvrščamo tudi Somalce. Veliko jih je postalo kmetov, drugi so ostali nomadski živinorejci in vojščaki. Tekmovanje za naselitvena območja, poljedelska tla in pašnike se je začelo zgodaj in je podžigalo sovraštvo in plemenske spopade, katerih posledice je v kenijski družbi mogoče čutiti še danes.

Portugalci so na ozemlje vzhodne Afrike prispeli v začetku 16. stoletja, ko so od Arabcev prevzeli cvetoče trgovske postojanke, vendar so jih morali leta 1729 prepustiti omanskemu sultanu. Portugalcem so v 19. stoletju sledili še Nemci in Britanci, ki so jim poročila raziskovalcev zbudila radovednost. Z diplomatskimi spletkami in trgovskimi pogodbami so Britanci dobili premoč in leta 1895 Kenijo proglasili za protektorat. Gradnja železniške proge indijskih delavcev je odprla Kenijo in v deželo so množično začeli prihajati beli naseljenci. Afriško ljudstvo so izrinili v rezervate in si prilastili podeželje. Le domačini, ki so se prilagodili tujcem, so si lahko uspeli zagotoviti za afriške razmere dokaj zanesljiv obstanek. Pravice do samoodločbe tujci seveda niso priznavali. Medtem ko so Britanci iz lastnih interesov zgradili infrastrukturo, postavili temelj donosnega kmetijstva in pričeli industrializacijo, so bili črni prebivalci izkoriščani le kot delovna sila, kar je seveda kmalu povzročilo nezadovoljstvo. Vse bolj so se širila gibanja za neodvisnost, to pa je po več vmesnih stopnjah Kenija leta 1963 tudi pridobila. Pod vodstvom kenijskega atatürka Jome Kenyatta so zasnovali izhodišče za enostrankarsko državo. Kenyata je s Kenijsko afriško nacionalno zvezo (KANU - Kenya African National Union) usmeril državo k sodelovanju z Zahodom in ji do smrti leta 1978 vladal napol demokratično in napol patriarhalno. Pod njegovimi nasledniki se je korupcija še bolj razmahnila, namesto da bi deželo popeljali na pot nujno potrebnih reform.

ALI STE VEDELI, DA ...

...je obrezovanje žensk zelo pereč problem v Keniji, saj je pri nekaterih plemenih temu obredu podvrženih več kot 90% deklet?

...v Keniji vsako leto posekajo 80.000 dreves zato so številne drevesne vrste (med njimi tudi ebenovina in mahagonij) ogrožene?

...v Keniji za AIDS-om dnevno umre 700 ljudi?

...ime Nairobi izvira iz masajskega jezika in v prevodu pomeni hladna voda?

...je Nairobi največje mesto med Johanesburgom in Kairom?

...je Kenija tretji največji izvoznik čaja na svetu? Izvoz čaja v celotnem kenijskem izvozu predstavlja delež med 20% in 30%.

...da je eden izmed največjih kenijskih dogodkov vsakoletno tekmovanje s kamelami v okolici Maralala (severna Kenija)?

Bocvana

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Bocvana
Glavno mesto: Gaborone
Glavni reki: Okavango in Limpopo
Najvišji vrh: Otse (1.489 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

juznaAfrika

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Južna Afrika
Glavna mesta: administrativno glavno mesto je Pretoria, zakonodajno Cape Town in sodno Bloemfontein
Glavne reke: Limpopo, Vaal in Oranje 
Najvišji vrh: Cathkin peak (3.360 m)
Oblika vladavine: predsedniška zvezna republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: ministrski predsednik
Upravna razdelitev: Južna Afrika je razdeljena na devet provinc:
Vzhodna Kaplandija, Zahodna Kaplandija, Severna Kaplandija, KwaZulu Natal, Severozahodna provinca, Gauteng, Provinca Svobodna država, Mpumalanga in Limpopo.

Kenija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Kenija
Glavno mesto: Nairobi
Glavni reki: Galana in Tana
Najvišji vrh: Mt. Kenya (5.199 m)
Oblika vladavine: avtoritarna predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Malavi

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Malavi
Glavno mesto: Lilongwe
Glavna reka: Shire
Najvišji vrh: vrh Sapitwa na gori Mulanje (3.002 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Mozambik

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Mozambik
Glavno mesto: Maputo
Glavna reka: Zambezi
Najvišji vrh: gora Binga (2.436 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Namibija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Namibija
Glavno mesto: Windhoek
Glavne reke: Okavango, Kunene in Velika ribja reka
Najvišji vrh: Brandberg (2.610 m) 
Oblika vladavine: predsedniška republika z večstrankarskim sistemom
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Ruanda

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Ruanda
Glavno mesto: Kigali
Glavna reka: Nyabarongo
Najvišji vrh: Vulkan Karisimbi (4.519 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Tanzanija

Zanzibar

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Združena republika Tanzanija
Glavno mesto: Dodoma
Glavni reki: Rufiji in Ruaha
Najvišji vrh: Kilimandžaro (5.895 m)
Oblika vladavine: predsedniška vladavina z večstrankarskim sistemom 
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: ministrski predsednik

Uganda

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Uganda
Glavno mesto: Kampala
Glavna reka: Nil
Najvišji vrh: Mt Stanley (5.110 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Zambija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Zambija
Glavno mesto: Lusaka
Glavne reke: Zambezi s pritokoma Kafue in Luangwa
Najvišji vrh: Hribovje Mafinga (2.301 m)
Oblika vladavine: avtoritarna predsedniška republika 
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Zimbabve

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Zimbabve
Glavno mesto: Harare
Glavna reka: Zambezi
Najvišji vrh: Mt. Nyangani (2.592 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države