Pogosta vprašanja

 
 

KAKŠNA JE RAZLIKA V NASTANITVI NA SAFARIJU MED LODGI IN ŠOTORI?

Nastanitev na safariju je možna bodisi v takoimenovanih lodgih (neke vrste bungalovih) ali pa v šotorih. V tem primeru ne govorimo o majhnih klasičnih šotorih, v katerih hodimo kampirat v Bohinj, govorimo o luksuznih šotorih, stojne višine, s posteljo… Tako lodgi kot šotori ustrezajo najvišjim standardom in so opremljeni v lokalnem, avtentičnem stilu, kar najbolje zlitim z okolico. 

Pri nastanitvi v šotorih sta raven storitev in kakovosti enaka tisti v lodgih, le da je nastanitev tukaj še bolj avtentična in da postavitev šotora manj vpliva na okolje. Šotori niso po velikosti nič manjši od sobe v lodgu, vsak šotor ima samostojne sanitarije s kopalnico s tušem in straniščem. Vsi šotori so zaščiteni z dodatno leseno streho, poleg tega pa je pred šotorom veranda z mizo in stoli.

KAKO NAJ SE OBLEČEM IN KAJ NAJ VZAMEM S SEBOJ NA SAFARI?

Predlagamo, da ste na safariju oblečeni v lahka in udobna oblačila iz naravnih materialov in nevpadljivih barv ter obuti v športne copate. 

Priporočljivo je, da imate pri sebi še kakšen pulover, jopič in klobuk za hladnejša jutra in večere, predvsem pa ne pozabite na zaščito pred soncem. Da boste lahko kar najbolje ovekovečili vaše spomine, vzemite s seboj fotoaparat, priporočamo pa tudi daljnogled.

KAKO JE Z BOLEZNIMI V AFRIKI? STA MALARIJA IN RUMENA MRZLICA TEŽAVA?

V Afriki bolezni niso bolj razvite ali nevarne kot v Aziji ali Latinski Ameriki. V Aziji na primer malarija predstavlja večji problem. Afrika je bolj sušna dežela in s komarji v turističnih krajih ni večjih težav. Več jih je ob jezerih, ob sončnih zahodih in v gozdovih, na safariju in v puščavah pa so težave z njimi redke oz. jih ni. Sicer pa imamo večje težave s komarji pri nas v Sloveniji. Če dobro izberete čas potovanja in se dobro opremite (glede tega vam bomo primerno svetovali), se težav s komarji ni potrebno bati.

Obstaja pa tudi preventiva. Proti rumeni mrzlici se je mogoče cepiti (le v redkih državah, ki jih pokrivamo, je cepljenje obvezno, zato je odločitev v večini vaša). Zaščita traja 10 let in vam bo lahko prišla prav še na kakšnem drugem potovanju po svetu. Za preventivo proti malariji pa je mogoče jemati tablete - antimalarike. Katere je najbolje vzeti, vam bomo svetovali. 

ALI SO NA SAFARIJU KAKŠNA PRAVILA, ZA KATERA JE TREBA VEDETI?

Na safariju je prepovedano izstopati iz vozila, razen na posebej označenih predelih. Živali opazujemo mirno in predvsem pazimo, da ne povzročamo hrupa ali jih kako drugače vznemirjamo.

Ne spodbujajte voznikov, naj vozijo izven začrtanih poti, saj kolesnice ustvarjajo erozijo in tako uničujejo travo, ki je bistvena za življenje divjih živali. Ne odmetavajte cigaretnih ogorkov v travo, ker lahko povzročijo požar. Ne odmetavajte smeti in vedno počistite za seboj.

KDAJ JE NAJBOLJ PRIMEREN ČAS ZA OBISK KENIJE?

Najboljši čas za potovanje v Kenijo je vsekakor med julijem in septembrom, v času velike migracije med Serengetijem v Tanzaniji in Masai Maro v Keniji. Vendar se je potrebno zavedati, da ne migrirajo vse živali in da jih je dovolj za opazovanje skozi celo leto. Visoka sezona je tudi od januarja do februarja, ko je zaradi sušnega obdobja živali lažje najti ob stalnih napajališčih. Takrat je prav tako najboljši čas za opazovanje jat plamencev. 

Dober safari je tudi od oktobra do januarja, čeprav lahko novembra ali decembra pride do kakšne krajše plohe - so pa takrat zato cene ugodnejše.
Od marca do začetka junija je deževna doba, takrat pa vam potovanja ne priporočamo. Deževna doba sicer ne pomeni, da dežuje vsak dan, vendar pa v času dežja trava zraste izjemno visoko in grmičevje ozeleni, zato je živali težje opaziti.

KDAJ JE NAJBOLJ PRIMEREN ČAS ZA OBISK TANZANIJE?

Najboljši čas za potovanje je decembra, januarja, februarja in marca, ko poteka velika migracija iz Masai Mare v Keniji v Serengeti v Tanzaniji. Vendar se je potrebno zavedati, da ne migrirajo vse živali in da jih je dovolj za opazovanje skozi celo leto. Zelo priljubljeni meseci so tudi od junija do oktobra, ko je sušna doba in je živali lažje najti ob redkih napajališčih. 

Dober safari je tudi od oktobra do januarja, čeprav lahko novembra in decembra pride do kakšne krajše plohe.

Od druge polovice marca do konca maja je deževna doba, takrat pa vam potovanja ne priporočamo. Deževna doba sicer ne pomeni, da dežuje vsak dan, vendar pa v času dežja trava zraste izjemno visoko in grmičevje ozeleni, zato je živali težje opaziti.

KDAJ JE NAJBOLJ PRIMEREN ČAS ZA VZPON NA KILIMANDŽARO?

Najboljši meseci za naskok vrh Kiba so brez dvoma januar, februar in september, čeprav je vrh tako rekoč možno osvojiti tekom celega leta. 

Ugodna meseca sta tudi julij in avgust, ampak takrat je hladneje.

KAKO SE MED SEBOJ RAZLIKUJEJO POTI NA KILIMANDŽARO?

Poti na Kilimandžaro je več. Marangu, Rongai in Machame so tri najlažje dostopne. Vzpon je možen v petih do šestih dnevih. Pot Marangu zaradi obljudenosti nekateri imenujejo kar "Coca Cola route". Ker zaradi množice ljudi izgublja svoj čar, vam priporočamo, da se povzpnete na vrh Afrike rajši po poti Machame ali Rongai. Priljubljenost poti Machame narašča zaradi idealne kombinacije postopnega vzpona in s tem dobre aklimatizacije ter prečudovite narave in razgleda. 

Je najlepša med vsemi vzponi na Kilimandžaro. Medtem ko se Marangu in Machame vzpenjata z južne strani, pa se pot Rongai vzpenja s severa, iz smeri kenijske meje. Je edina pot, ki še ponuja doživetje neokrnjene divjine in na kateri še lahko srečamo veliko divjad, predvsem slone in bivole, ki so včasih živeli ob celotnem vznožju Kilimandžara. Rongai je najmanj obiskan in od omenjenih treh najbolj zahteven vzpon na Kilimandžaro.

KAKŠNA MORA BITI FIZIČNA PRIPRAVLJENOST ZA VZPON NA KILIMANDŽARO?

Čeprav je na vrh Kiba mogoče priti tudi brez predhodnega tehnološkega alpinističnega znanja, je sam vzpon vse prej kot enostaven, saj zahteva veliko naporov, predvsem proti vrhu, ko je pot bolj strma in ko je zaradi nadmorske višine oteženo dihanje. 

Praviloma naj bi bila oseba v primerni fizični kondiciji za vzpon na Kilimandžaro takrat, ko lahko brez težav in oteženega dihanja teče nepretrgoma 30 minut. Je pa vzpon v veliki meri odvisen tudi od psihične pripravljenosti, ne le od fizične, od primerne aklimatizacije in od počasne hoje.

KDAJ JE NAJBOLJ PRIMEREN ČAS ZA POTOVANJE V JUŽNO AFRIKO?

Ogled severnih delov države (Kruger, Gauteng, Limpopo) se najbolj priporoča v zimskih mesecih, torej od maja do septembra, ko je safari najboljši. Dnevne temperature takrat se gibljejo od 20 do 23°C. Na severu je izjemno malo padavin prav pozimi.

Južni del (Cape town, Garden Route, Eastern Cape) si je najboljše ogledati med poletjem (od oktobra do marca). Temperature se dvignejo tudi do 30°C in več. Vendar se visoke temperature zaradi hladne sape Atlantskega oceana lažje prenaša. Dežja je tam v poletnem času izjemno malo.Plavanje na vzhodni obali je zaradi toplega morja omogočeno skozi celo leto.

KDAJ JE NAJBOLJ PRIMEREN ČAS ZA OGLED VIKTORIJINIH SLAPOV?

Viktorijini slapovi so najbolj spektakularni v aprilu in maju, po deževni dobi, ko Zambezi najbolj naraste, čeprav je mogoče, da vam v tem času pogled na slapove pokvari visoka meglica.

Proti koncu sušne dobe, od avgusta do decembra, se gladina z vsakim mesecem bolj niža in takrat je najbolj priporočljiv rafting. V času od novembra do aprila je deževna doba, ko se ponavadi turisti tem krajem izogibamo.

KAKŠNE SO CESTE?

Glavne ceste so tudi v Afriki asfaltirane, vendar je stanje cest slabše, kot pri nas. V mestih je gost promet, zaradi česar je vožnja v mestih izjemno počasna. Dlje kot se peljemo ven iz mest, slabše ceste so. Vse lokalne ceste so peščene ali blatne, nekatere so bolj urejene, nekatere manj. 

Za vse ceste so značilne luknje, ljudje hodijo po njih, nevarnost pa predstavljajo tudi živali. Vožnja mora biti zato previdna, hitrost pa prilagojena razmeram. Vožnja ponoči ni priporočena.

KAKŠNI SO HOTELI V AFRIKI?

Čeprav afriški kontinent največkrat povezujemo z nerazvitostjo in revščino, lahko tudi v najodročnejših koščkih tega dela sveta najdemo dobro in tudi prestižno nastanitev, 

pa naj bodo to majhni privatni kampi ali pa predstavniki velikih hotelskih verig. Le od vas je odvisno, kakšno nastanitev želite imeti. Velja pa pravilo, da bolj kot je odročen kraj, dražje so nastanitve.

KAJ NAREDITI, ČE LETALSKI PREVOZNIK IZGUBI PRTLJAGO?

V primeru izgube prtljage je potrebno takoj ob pristanku na letališču narediti zapisnik (PIR - Property Irregularity Report of Checked Baggage) o številu kosov izgubljene prtljage in opisom kovčka oz. potovalke (oblika, barva). 

Za prijavo je nujno potrebno pokazati letalsko vozovnico in številko izgubljene prtljage (dobimo jo ob check-inu in je nalepljena na letalski vozovnici).

O pravicah potnikov si več lahko preberete na spletnem naslovu http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/sl/index.html.