Programi

Tanzanija - predlagano potovanje 1: Mini tanzanijski safari in počitnice na Zanzibarju
Tanzanija - predlagano potovanje 2: Klasičen tanzanijski safari in počitnice na Zanzibarju
Tanzanija - predlagano potovanje 3: Popoln tanzanijski safari in počitnice na Zanzibarju
Tanzanija - predlagano potovanje 4: Kombinacija čudovite kulturne izkušnje in izjemnega tanzanijskega safarija
Tanzanija - predlagano potovanje 5: Veličasten Serengeti in super masajska izkušnja
Tanzanija - predlagano potovanje 6: Prestižen kamping safari - najbolj intimen in avtentičen safari
Tanzanija - predlagano potovanje 7: Vzpon na mogočni Kilimandžaro
Tanzanija - predlagano potovanje 8: Tanzanijski kamping safari in pocitnice na Zanzibarju
Tanzanija - predlagano potovanje 9: 
Počitnice na Zanzibarju
Tanzanija - predlagano potovanje 10: 
Pemba in Zanzibar, počitnice v tropskem paradižu

Poglejte si tudi potovanje Zagotovljeni skupinski odhodi v Tanzanijo.

Tanzanija z Zanzibarjem in Pembo

Tanzanija je med Slovenci najbolj priljubljena afriška destinacija. Nič čudnega, saj je le malo držav na svetu, ki se lahko pohvalijo s takšnim številom narodnih parkov in živalskih rezervatov. Ima kar 12 narodnih parkov, 16 živalskih rezervatov, zaščiteno območje Ngorongoro, dva morska narodna parka in številne morske rezervate.

Severno območje je še vedno tisto, ki je deležno največ obiska in ki je posledično tudi najbolj razvito. Kljub razvoju pa še vedno ohranja svojo prvinskost in daje zavetišče številnim živalskim vrstam.

Človeka predvsem prevzame tudi vsakoletno množično preseljevanje milijonskih čred gnujev, gazel in zeber. Gre za enega najbolj očarljivih prizorov v nedotaknjeni naravi. Ker na s travo poraščenih ravnicah ni stalne vode, se zato nepregledne živalske črede zadržujejo na njih samo med deževnim letnim obdobjem, v sušnem obdobju pa se ravnine spremenijo v izsušeno puščavo. Zato se gnuji, zebre in gazele odpravijo iz savane proti Viktorijinemu jezeru in narodnemu parku Masai Mara.

Safari pa ni vse, kar lahko lepega doživimo v Tanzaniji. Država je poznana tudi po Masajih, Hadzabih in drugih zanimivih plemenih; izjemno popularna je tudi najvišja afriška gora in najvišji osamelec na svetu, Kilimandžaro, na katerega se letno poizkusi vzpeti več kot 25.000 ljudi; tu pa sta še slavni Zanzibar in manj znana Pemba, legendarna otoka začimb v Indijskem oceanu, ki sta primerna za vse, ki si želijo eksotike, turkiznega morja, počitnic na belih peščenih plažah, prijaznih prebivalcev in čara tropskega paradiža.

Številni narodni parki z bogatim življenjem, najvišji gorski masiv na stari celini, mogočni Kilimandžaro, in neskončne plaže rajskega Zanzibarja so brez dvoma razlogi, da pokukate v ta košček našega planeta. Tanzanija vas zagotovo ne bo razočarala.

VELIKOST IN ZEMLJEPISNA RAZDELITEV TANZANIJE

Tanzanija je z 937.000 km2 ozemlja največja država v vzhodni Afriki, zato ni nič čudnega, da meji kar na osem držav. Na zahodu se razteza od Indijskega oceana več kot 1.000 kilometrov v notranjost vse do jezera Tanganjika, ki deželo ločuje od Konga. Na zahodu meji še na Burundi, Ruando in Zambijo, na vzhodu na Kenijo, na severu na Ugando ter na jugu na Malavi in Mozambik.

Pretežni del Tanzanije predstavlja višavje. Prek ravne do rahlo valovite visoke planote se v povprečni višini 1.200 metrov vlečejo neskončne suhe savane. Tanzanijo omejuje na zahodu Srednjeafriški jarek z razpotegnjenim jezerom Tanganjika, na vzhodu pa se vleče čez njo manj izrazit Vzhodnoafriški jarek. To enolično jedro v veliki meri prekriva redek tropski sušni gozd, ki ga v osrednjem delu prekinjajo močvirnate globeli. Na meji s Kenijo se iz starega vulkanskega gorstva dviga s tremi vrhovi okronani Kilimandžaro. Njegov bleščeč se ledeni pokrov je videti daleč naokoli.

PREBIVALSTVO

Celotna populacija Tanzanije vključno z zanzibarskim arhipelagom se ocenjuje na 47 in pol milijonov ljudi.

Tanzanija je edina država v Afriki na ozemlju katere živijo pripadniki vseh štirih afriških jezikovnih skupin:
• nigrsko-kongovska jezikovna skupina v okvir katere spada skoraj 1.000 različnih jezikov (tudi svahili),
• nilsko-saharska jezikovna skupina katero sestavlja približno 100 jezikov (sem spadajo tudi Masaji),
• afriško-azijska jezikovna skupina s preko 200 jeziki in
• kojsanska jezikovna skupina. Večina jezikov iz te družine je že izumrla ali je na robu izumrtja. Značilni glasovi za to jezikovno skupino so tleski.

MASAJI

Masaji so nomadsko in pastirsko ljudstvo, ki živi v vzhodnem delu Afrike, zlasti v Keniji in Tanzaniji. Na tem območju, velikem 100.000 kvadratnih milj, imenovanem tudi Maasailand, danes živi samo v Keniji 350-500.000 Masajev, medtem ko je njihovo število v Tanzaniji neznano. Svojo preteklost so ohranili le z ustnim izročilom.

V začetku je Bog ustvaril Masaje. Nato je ustvaril živino, da bi z njo živeli. Po božanskem pravu je vsa živina na Zemlji v lasti Masajev, zato jemanja živine od drugih plemen ne razumejo kot krajo.

Odrasli moški Masaji (morani) so med seboj močno povezani. Vedno potujejo skupaj, nikoli posamezno. Prav tako skupaj jedo in to vedno brez prisotnosti svojih žena. Po jedi pijejo posebno mamljivo pijačo narejeno iz lubja mimoze, ki jih vodi tudi v nezavest. Verjamejo, da jim daje moč, zato jo zaužijejo pred lovom na leve ali pred pomembnimi obredi. Pri vsem tem pa je prepovedan alkohol in najrazličnejša poživila.

Čeprav je prepovedano, mnogi še danes lovijo leve in tako dokazujejo svojo hrabrost. Tisti, ki so ga prvi sami ujeli in ubili, so najbolj ponosni in spoštovani.

Kot simbol omoženega stanu ženske nosijo modro ogrinjalo. Moški se lahko poroči s toliko ženami, kolikor jih je zmožen s svojo živino preskrbeti. Vedno pa stanuje ločeno od njih in svojih otrok.

Kljub napredku dežele Masaji še vedno živijo v kolibah iz blata, gradnja pa je naloga žensk. »Manjato« po koncu držijo šibe in vejevje, stene pa so izolirane še s suho travo in prekrite z blatom. Male odprtine v steni služijo kot ventilatorji in vir svetlobe. Ozek vhod seže vse do vrha strehe, ki pa je visoka le toliko, do kolikor lahko dosežejo žene. Manjate obkrožuje bodičasto grmičevje, ki služi kot zaščita in ograja, preprečuje vhod roparjev ali napadalnih živali ter izhod živine. V središčni koči je nastanjen oče družine, prva žena pa si naredi kočo na njegovi desni strani, druga na levi, tretja desno od prve žene... Ognjišče je določeno s tremi kamni in se nahaja znotraj koče, v bližini ženine postelje. Dim zelo hitro napolni prostor, vendar to Masajem ni ovira. V koči imajo tudi posteljo za goste ali mlado živino.

Bogastvo se pri Masajih ne meri po izgledu pač pa po številu in zdravju krav, ki jih imajo. Za kravo poznajo kar 700 različnih izrazov. Od drugih živali imajo tudi koze, ovce in kokoši. Pečeno meso jedo samo moški, ženske pa živijo od mleka. Masaji nikoli ne lovijo divjih živali za hrano, pač pa le za obvarovanje živine in za zabavo. Izredno cenijo tudi volovsko kri, ki jo čisto svežo pijejo, da bi odgnali bolezen in si pridobili moč.

HADZABI

Hadzabi so pleme, ki živi ob jezeru Eyasi. So lovci in nabiralci, katerih življenje se je v zadnjih 10.000 letih komaj kaj spremenilo. Nekaj sto prebivalcev (približno 1/4), od celotnih cca. 1000, se preživlja skoraj samo s tistim, kar najdejo, čeprav so že dolgo v stiku z bližnjimi poljedelci. Hrano iščejo aktivno štiri do šest ur na dan in v vseh letih svojega življenja so na pokrajini pustili komaj kakšno sled.

Brez navigacije se odlično znajdejo na več tisoč km2 velikem ozemlju, kjer živijo, v manj kot 30 sekundah znajo zanetiti ogenj s sukanjem palice med dlanmi, ptiče medosledilce znajo z žvižganjem prepričati, da jih pripeljejo do medu, ne gojijo rastlin, nimajo živine ali druge lastnine in so brez zavetja stalnih prebivališč. Pa kljub temu ne poznajo lakote. Njihova prehrana ostaja bolj uravnotežena in pestrejša kot v razvitem svetu. Ženske nabirajo plodove rastlin (gomolje, jagodičje,...), možje pa med in lovijo. Pojedo skoraj vse, kar jim uspe ujeti, razen kač, ki jih sovražijo.

Hadzabi ne priznavajo uradnih vodij in se ne vojskujejo. So svobodni posamezniki, ki ne izvajajo avtoritete eden nad drugim. Prav tako ne poznajo nobenih poročnih slovesnosti in imajo v navadi menjavati partnerje vsakih nekaj let. Vlogi spolov se sicer ločita, ampak pri ženskah ni nobene prisilne podložnosti, so neodvisne in vplivne in ne sprejemajo tiranskih odnosov.

V taboru živi največ do 30 pripadnikov plemena, to je namreč še število ljudi, ki ga je mogoče z enim lovom nahraniti. Tabor preselijo približno enkrat mesečno, ko v okolici zmanjka jagodičevja, plena ali pa ko kdo resno zboli ali umre.

Hadzabe lahko prepoznamo po značilnih urezninah na licih, ki so posledice ureznin v otroštvu. Te naj bi ukrotile jok, saj so ob solzah vreznine namreč tako pekle, da otroci raje niso jokali.

KLIMATSKE RAZMERE

Zaradi velikega ozemlja in geografske raznolikosti je v Tanzaniji skoraj nemogoče govoriti o enotni klimi. Na splošno velja, da so najhladnejši meseci med junijem in oktobrom in najtoplejši med decembrom in marcem.

• Obalni pas Tanzanije ima tropsko podnebje s temperaturami med 25°C in 30°C.
• V osrednjem višavju se temperature gibljejo med 20°C in 27°C v hladnejših mesecih, medtem ko v toplejših mesecih presežejo 30°C.
• V okolici Kilimandžara se temperature lahko ponoči spustijo pod 15°C (junij, julij).

Padavine se v Tanzaniji pojavljajo v dveh deževnih obdobjih:
• masika; dolgo deževno obdobje med marcem in majem, ko dežuje vsak dan, čeprav redkokdaj preko celega dne,
• mvuli; kratko deževno obdobje med novembrom in decembrom, ko nevihte tu in tam hitro pridejo in gredo.

KILIMANDŽARO

Tako kot celotno področje severnega dela Tanzanije ima tudi ekosistem narodnega parka Kilimandžaro dve deževni obdobji, ki ju ločujeta dve suhi obdobji.

Vremenske razmere so tako pogojene predvsem z deževnimi oz. sušnimi obdobji, seveda pa nanje bistveno vpliva tudi nadmorska višina in različne strani gore.

Na razdalji nekaj deset kilometrov smo priča tako ekvatorialnim kot arktičnim podnebnim pogojem. Na splošno velja, da temperatura pada za 10°C z vsakih 200 m nadmorske višine. Področje gostih gozdov, ki pokrivajo nižje nivoje na nadmorski višini med 1.800-2.800 metri je deležno tropske klime, ki jo zaznamujejo predvsem številne padavine. Z višino pa je rastlinstvo vse bolj redko in proti vrhu tudi izgine, kar pa ni posledica same nadmorske višine, temveč dejstva, da je z višino vse bolj hladno in suho. Vrh Kilimandžara je v večini prekrit z ledom in snegom in velikokrat spominja na površje podobno luninem. Januar, februar in marec so najtoplejši meseci. Takrat skoraj ni oblakov, zelo redke so tudi padavine, kar pa ne velja za obdobje med aprilom in junijem, ko je padavin največ. Temperature so v tem obdobju še vedno zmerne, vendar pa običajno velika oblačnost onemogoča dobro vidljivost. To je tudi obdobje, ko na vrhu Kilimandžara zelo velikokrat sneži, ko mesečna povprečna količina padavin znaša 2.000 mm in ko lahko dežuje tudi 20 dni v mesecu. Najdaljše sušno obdobje sledi v juniju in avgustu, ko je ponoči lahko zelo mraz, vendar pa višje od 3.000 m nadmorske višine praktično ni oblakov. V septembru in oktobru se postopoma otopli. Dnevi so lahko še vedno jasni, čeprav se nenehno nad tropskimi gozdovi in močvirji pojavljajo pasovi oblakov, ki jih "prebada" le vrh Kiba in nekaj oddaljenih visokih vrhov. Krajše deževno obdobje se pojavi med novembrom in decembrom, ko je možnost močnih popoldanskih neviht zelo verjetna, čeprav oblaki proti večeru izginejo, kar omogoča izjemno vidljivost ponoči in zgodaj zjutraj.

RELIGIJA

Približno 35% do 40% Tanzanijcev je muslimanov in približno 40% do 45% je kristjanov. Muslimane je moč najti predvsem ob obali ter v mestih, ki so se nahajala na trgovski poteh, kristjani pa prevladujejo predvsem na severovzhodu v okolici Moshija, ki je bil od sredine 19. stoletja dalje središče delovanja misijonarjev. Najbolj versko "čist" je zanzibarski arhipelag, kjer je kar 99% prebivalcev muslimanske veroizpovedi. Preostanek predstavljajo predstavniki tradicionalnih religij, ki častijo svoje prednike, zemljo in različne ritualne objekte. 

DENAR

Tanzanijska nacionalna valuta je tanzanijski šiling (TZS). Menjava tuje valute (predvsem USD) je možna v hotelih, menjalnicah, bankah. Plačevanje s kreditnimi karticami je možno predvsem v urbanih središčih in turističnih krajih.  

VIZUMI

Slovenski državljani za vstop v Tanzanijo potrebujemo vizum. Za pridobitev vizuma vam pred potovanjem, ki je v naši organizaciji, nudimo vse potrebne informacije in pomoč.

ČASOVNA RAZLIKA

Vzhodnoafriški čas (UTC + 3), kar pomeni, da je v poletnem času med Slovenijo in Tanzanijo 1 ura razlike, v zimskem času, ko mi prestavimo uro (v Tanzaniji je ne), pa je časovna razlika 2 uri.

CEPLJENJE

Za vstop v Tanzanijo predhodno cepljenje proti rumeni mrzlici ni obvezno, v kolikor prihajate direktno iz Evrope.

Jemanje tablet proti malariji v Tanzaniji ni potrebno, v kolikor se ne boste gibali v tropskih predelih obalnega pasu. Sicer pa priporočamo jemanje tablet Malarone. Tablete je potrebno začeti jemati dva dni pred prihodom na rizično področje, jemati jih je potrebno ves čas potovanja in še sedem dni po povratku z območja, tveganega za okužbo z malarijo.

Svetujemo vam, da se o preventivnih cepljenjih in jemanju tablet predhodno posvetujete z vašim osebnim zdravnikom.

Dodatne informacije:
Zavod za zdravstveno varstvo RS, www.zdravinapot.si

ZGODOVINA

Znana zgodovina Tanzanije se začenja s prihodom Arabcev na obalno področje, od kjer so trgovali s črnskimi plemeni. V čezmorski trgovini z Indijo so menjavali tudi afriško slonovino za bombaž in svilene tkanine. V začetku 16. stoletja so cvetočo trgovsko državo orientalcev zasedli Portugalci, ki so v trgovini videli enak interes. Sredi 17. stoletja pa se je posrečilo omanskemu sultanu izriniti Portugalce in razširiti območje svoje vladavine na vzhodnoafriško obalo. Sultan Sayyaid je okrog leta 1830 preselil svoj dvor iz Muškata na Zanzibar.

Za celino in morje sta se konec 19. stoletja prepirali Nemčija in Velika Britanija. Na koncu je Nemčija z dvomljivimi pogodbami prevzela kot kolonijo kopenski del današnje Tanzanije, nasprotno pa je Zanzibar pristal v britanskih rokah. Ob koncu 1. svetovne vojne je tudi celinski del, ki se je imenoval Tanganjika, pripadel Veliki Britaniji.

Leta 1954 je pod vodstvom Juliusa Nyerereja nastala prva afriška množična stranka TANU - Tanganjiška afriška nacionalna zveza. Ker se Britanci niso upirali zavzemanju TANU za neodvisnost, je tako celinski del leta 1961 dobil polno, mednarodno priznano suverenost, ki jo je dve leti kasneje razglasil tudi sultan na Zanzibarju. Eno leto pozneje sta se pod Nyererejevim predsedništvom Zanzibar in Tanganjika združila v republiko in sprejela skupno ime Tanzanija. Kljub ohranitvi široke avtonomije obeh delov države, so bila zaradi različne kulturnozgodovinske dediščine prva leta zasenčena s spopadi.

Predsednik Nyerere je v državi razvil prikrojeni socializem in kljub vsem gospodarskim "napakam" mu gre pripisati zasluge za notranji mir, zmanjšanje nepismenosti in zavzemanje za človekove pravice.

S padcem komunističnih režimov v vzhodni Evropi je prihajalo do vse večjih pritiskov in zahtev po večstrankarskem sistemu, ki je bil vpeljan s spremembo ustave leta 1992. Prve večstrankarske volitve so bile izvedene leta 1995. Predsednik države je hkrati tudi predsednik vlade.

ALI STE VEDELI, DA ...

…svahili v prevodu pomeni obalen in da beseda izvira iz arabske besede sahil? Svahili ne označuje zgolj jezikovne skupine temveč tudi kulturo večinskega islamskega prebivalstva, ki poseljuje področje od Mogadiša v Somaliji do Mozambika.

…beseda Tanzanija izvira iz besed Tanganjika in Zanzibar? Leta 1964 sta se namreč celinska Tanganjika, ki je bila pod britansko upravo in otoški Zanzibar združila v Združeno republiko Tanzanijo.

…je v 70-ih letih v narodnem parku Serengeti skoraj 85% slonov postalo žrtev divjih lovcev?

…glavno mesto Tanzanije ni Dar es Salaam, temveč Dodoma?

…AIDS predstavlja veliko težavo? Zaradi te bolezni je povprečna življenska doba Tanzanijcev približno 15 let krajša kot bi bila sicer.

…je najbolj znan tanzanijski umetnik Tingatinga žalostno končal pod policijskimi streli? Mislili so, da je tat.

…se je na Zanzibarju rodil eden največjih zvezdnikov rocka Fredy Mercury, pevec legendarne skupine Queen?

…je bilo med leti 1830-1873 na zanzibarskem trgu s sužnji prodanih več kot 600.000 sužnjev?

…da 12 narodnih parkov in 17 živalskih rezervatov obsega skoraj šestino vsega tanzanijskega ozemlja?

Bocvana

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Bocvana
Glavno mesto: Gaborone
Glavni reki: Okavango in Limpopo
Najvišji vrh: Otse (1.489 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

juznaAfrika

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Južna Afrika
Glavna mesta: administrativno glavno mesto je Pretoria, zakonodajno Cape Town in sodno Bloemfontein
Glavne reke: Limpopo, Vaal in Oranje 
Najvišji vrh: Cathkin peak (3.360 m)
Oblika vladavine: predsedniška zvezna republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: ministrski predsednik
Upravna razdelitev: Južna Afrika je razdeljena na devet provinc:
Vzhodna Kaplandija, Zahodna Kaplandija, Severna Kaplandija, KwaZulu Natal, Severozahodna provinca, Gauteng, Provinca Svobodna država, Mpumalanga in Limpopo.

Kenija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Kenija
Glavno mesto: Nairobi
Glavni reki: Galana in Tana
Najvišji vrh: Mt. Kenya (5.199 m)
Oblika vladavine: avtoritarna predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Malavi

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Malavi
Glavno mesto: Lilongwe
Glavna reka: Shire
Najvišji vrh: vrh Sapitwa na gori Mulanje (3.002 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Mozambik

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Mozambik
Glavno mesto: Maputo
Glavna reka: Zambezi
Najvišji vrh: gora Binga (2.436 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Namibija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Namibija
Glavno mesto: Windhoek
Glavne reke: Okavango, Kunene in Velika ribja reka
Najvišji vrh: Brandberg (2.610 m) 
Oblika vladavine: predsedniška republika z večstrankarskim sistemom
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Ruanda

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Ruanda
Glavno mesto: Kigali
Glavna reka: Nyabarongo
Najvišji vrh: Vulkan Karisimbi (4.519 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Tanzanija

Zanzibar

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Združena republika Tanzanija
Glavno mesto: Dodoma
Glavni reki: Rufiji in Ruaha
Najvišji vrh: Kilimandžaro (5.895 m)
Oblika vladavine: predsedniška vladavina z večstrankarskim sistemom 
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: ministrski predsednik

Uganda

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Uganda
Glavno mesto: Kampala
Glavna reka: Nil
Najvišji vrh: Mt Stanley (5.110 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Zambija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Zambija
Glavno mesto: Lusaka
Glavne reke: Zambezi s pritokoma Kafue in Luangwa
Najvišji vrh: Hribovje Mafinga (2.301 m)
Oblika vladavine: avtoritarna predsedniška republika 
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Zimbabve

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Zimbabve
Glavno mesto: Harare
Glavna reka: Zambezi
Najvišji vrh: Mt. Nyangani (2.592 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države