Programi

Zambija - predlagano potovanje: PROGRAMI SO ŠE V PRIPRAVI

Zambija z Viktorijinimi slapovi

Zambija je mirna južnoafriška država s svetovno znanimi Viktorijinimi slapovi, ki jih deli s sosednjo državo Zimbabve, z bogatim živalskim svetom, osupljivo pokrajino in neukročeno divjino, ki še ni podlegla masovnemu turizmu. Aktivne počitnice lahko preživite v mestecu Livingstone ob čudovitih slapovih ali na klasičnem afriškem safariju, kjer boste iskali leve, geparde, leoparde, slone,... Za Zambijo je značilno tudi izjemno ribarjenje in opazovanje ptic. S 750 vrstami ptic, ki so jih našli na njenem ozemlju, je raj za ornitologe.

Razdalje med večjimi zambijskimi mesti in znamenitostmi so velike, ceste pa zelo slabe, zato vožnja z avtomobili ali javni prevoz zahtevata veliko potrpežljivosti. Znotraj Zambije je za nas turiste najbolje potovati z majhnimi letali, vendar so cene takšnega prevoza seveda višje.

Razen razvitejših Livingstona z Viktorijinimi slapovi in Lusake ves ostali predel Zambije predstavlja pravo Afriko, ki z razvojem postaja čedalje redkejša. Če bi torej želeli doživeti afriški safari, ne da bi pri tem videvali velike množice ostalih turistov, je Zambija prava destinacija za vas.

VELIKOST IN ZEMLJEPISNA RAZDELITEV ZAMBIJE

Zambija s 752.614 kvadratnimi kilometri obsega površino malce večjo od ameriške zvezne države Teksas. Meji na kar 7 držav: Angolo na zahodu, Demokratično Republiko Kongo na severu, Malavijem in Tanzanijo na severovzhodu, Mozambikom na vzhodu ter Zimbabvejem, s katerimi si deli Viktorijine slapove, in Namibijo na jugu.

Površje Zambije je dokaj uravnana planota, visoka 1.000-1.500 m. Nad njo se vzpenjajo le posamezni osamelci in neizrazite gorske verige.

PREBIVALSTVO

Kljub velikemu letnemu prirastku prebivalstva je Zambija redko naseljena dežela. Seveda pa je porazdelitev prebivalstva po pokrajinah zelo neenakomerna. Največ prebivalstva živi na SZ Zambije, kjer je zemlja bogata z bakrovo rudo, ki je glavna opora gospodarstva. Od tam se pas z gostejšo poselitvijo vleče na J vzdolž železniške proge proti Lusaki in naprej do mesta Livingstone z Viktorijinimi slapovi. Delež mestnega prebivalstva (58%) je za afriške razmere zelo visok. Več kot tretjina prebivalstva Zambije živi na območju glavnega mesta.

Prebivalstvo je skoraj izključno sestavljeno iz bantujskih ljudstev (več kot 70 jih je, če jih delimo glede na jezik). Najdemo še nekaj majhnih skupin Grmičarjev, zelo malo Azijcev in belcev, nekaj pa tudi beguncev iz sosednjih držav, ki so se v Zambijo zatekli v času državljanskih vojn.

KLIMATSKE RAZMERE

Geografski širini ustrezno je zambijsko podnebje tropsko, toplo, vendar ga blaži višinska lega. Na jugu Zambije pade od 600 do 700 mm padavin na leto, proti severu pa se količina povečuje do 1.500 mm. Deževna doba traja od novembra do aprila. 

RELIGIJA

Večina Zambijcev je kristjanov, katoličanov in protestantov je približno enako število, veliko pa jih še spoštuje stare afriške obrede.  

DENAR

Zambijska nacionalna valuta je Zambijska kwacha (ZMK). Menjava tuje valute (predvsem USD) je možna v bankah, menjalnicah in hotelih. Plačevanje s kreditnimi karticami je mogoče predvsem v turističnih krajih in urbanih središčih.

VIZUMI

Slovenski državljani za vstop v Zambijo potrebujemo vizum. Za pridobitev vizuma vam pred potovanjem, ki je v naši organizaciji, nudimo vse potrebne informacije in pomoč.

ČASOVNA RAZLIKA

Srednjeafriški čas (UTC + 2), kar pomeni, da v poletnem času med Slovenijo in Zambijo ni časovne razlike, v zimskem času, ko mi prestavimo uro (v Zambiji je ne), pa je časovna razlika 1 ura.

CEPLJENJE

Za vstop v Zambijo predhodno cepljenje proti rumeni mrzlici ni potrebno, v kolikor v državo prihajate iz Evrope, bodo pa potrdilo o cepljenju od vas zahtevali na letališču v Južni Afriki, v kolikor se boste iz Zambije vračali domov preko Južne Afrike.

Jemanje tablet proti malariji je priporočljivo. Zambija je v dolini reke Zambezi in v mestnih predelih malarična skozi celo leto, v ostalih predelih države pa v času dežja in po njem, od novembra do vključno junija. Sicer pa priporočamo jemanje tablet Malarone. Tablete je potrebno začeti jemati dva dni pred prihodom na rizično področje, jemati jih je potrebno ves čas potovanja in še sedem dni po povratku z območja, tveganega za okužbo z malarijo.

Svetujemo vam, da se o preventivnih cepljenjih in jemanju tablet predhodno posvetujete z vašim osebnim zdravnikom.

Dodatne informacije:
Zavod za zdravstveno varstvo RS, www.zdravinapot.si

ZGODOVINA

Nekaj let po prvih popotnih poročilih Davida Livingstona so na območje današnje Zambije prihiteli beli misijonarji. Britanski južnoafriški družbi (BSAC) pod vodstvom Cecila Rhodesa se je posrečilo spraviti območja severno od Zambezija pod britanski vpliv, naknadno pa so si zagotovili tudi trgovske in rudarske pravice. Po letu 1892 sta se za britanski vplivni območji severno in južno od Zambezija vedno bolj uveljavljali imeni Severna in Južna Rodezija (danes Zambija in Zimbabve). V začetku 20. stoletja so na S ob meji z Demokratično Republiko Kongo odkrili nahajališča mangana in kositra, nekoliko kasneje pa še nahajališča bakrove rude, ki je glavna opora gospodarstva.

Leta 1953 so se zaradi hudega odpora proti kolonializmu in zaradi osamosvojitvenega gibanja Severna in Južna Rodezija ter Njasa (Malavi) združili v Centralnoafriško federacijo, ki je trajala do 24.10.1964, ko je Zambija postala neodvisna in si spremenila ime, pod katerim jo poznamo še danes. Po 69. letu so bila vsa pomembnejša podjetja v tuji lasti podržavljena, nekaj let kasneje so bile vse stranke razen vladajoče prepovedane in leta 1973 je bila sprejeta nova ustava, s katero je Zambija postala enostrankarska država. Kaunda, prvi predsednik neodvisne Zambije, je prevzel vrhovno poveljstvo vojske in druge visoke vladne položaje, podredil sindikate doslednemu državnemu nadzoru, nadzoroval je tisk in poskrbel za delno podržavljenje industrije. Zaradi negativnih posledic so leta 1990 izbruhnili množični nemiri. Demonstranti so zahtevali demokratske spremembe in politične reforme, katerih sadove uživajo danes.

ALI STE VEDELI, DA ...

…ime Zambija izvira iz imena reke Zambezi, ta pa iz lokalne besede yambezhi, kar pomeni srce vseh?

…je severni del Zambije poln čudovitih slapov, vendar pa turisti v večini vedo le za Viktorijine slapove, ki se nahajajo na jugu?

…je bilo mesto Livingstone, ki leži ob Viktorijinih slapovih, včasih glavno mesto Zambije?

…so Lusako, današnje glavno mesto, načrtovali za 200.000 ljudi, danes pa je mesto že dom več kot 1.500.000 prebivalcev?

…so v nasprotju z mesti na podeželju še zelo razširjena naravna verovanja (vera v naravo in prednike)?

…je Zambija peta največja proizvajalka bakra na svetu?

…je bilo prvo znano ime Viktorijinih slapov Shongwe (v prevodu mavrica) in da jih je tako poimenovalo pleme Tokaleya, ker se nad slapovi pogosto pojavlja mavrica?

…Zambijci najraje preživljajo čas s pripovedovanjem? Še posebej radi pripovedujejo zgodbe.

…je bil prvi belec, ki je občudoval veličastno lepoto Viktorijinih slapov David Livingstone (po njem se imenuje mesto Livingstone)? Na popotovanju po južnem delu črne celine je Viktorijine slapove obiskal leta 1855.

…v Zambeziju nad Viktorijinimi slapovi ni priporočljivo plavati, razen če bi želeli videti krokodila od blizu?

…85% prebivalcev živi pod pragom revščine?

…so Viktorijini slapovi visoki 122 m?

Bocvana

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Bocvana
Glavno mesto: Gaborone
Glavni reki: Okavango in Limpopo
Najvišji vrh: Otse (1.489 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

juznaAfrika

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Južna Afrika
Glavna mesta: administrativno glavno mesto je Pretoria, zakonodajno Cape Town in sodno Bloemfontein
Glavne reke: Limpopo, Vaal in Oranje 
Najvišji vrh: Cathkin peak (3.360 m)
Oblika vladavine: predsedniška zvezna republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: ministrski predsednik
Upravna razdelitev: Južna Afrika je razdeljena na devet provinc:
Vzhodna Kaplandija, Zahodna Kaplandija, Severna Kaplandija, KwaZulu Natal, Severozahodna provinca, Gauteng, Provinca Svobodna država, Mpumalanga in Limpopo.

Kenija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Kenija
Glavno mesto: Nairobi
Glavni reki: Galana in Tana
Najvišji vrh: Mt. Kenya (5.199 m)
Oblika vladavine: avtoritarna predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Malavi

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Malavi
Glavno mesto: Lilongwe
Glavna reka: Shire
Najvišji vrh: vrh Sapitwa na gori Mulanje (3.002 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Mozambik

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Mozambik
Glavno mesto: Maputo
Glavna reka: Zambezi
Najvišji vrh: gora Binga (2.436 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Namibija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Namibija
Glavno mesto: Windhoek
Glavne reke: Okavango, Kunene in Velika ribja reka
Najvišji vrh: Brandberg (2.610 m) 
Oblika vladavine: predsedniška republika z večstrankarskim sistemom
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Ruanda

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Ruanda
Glavno mesto: Kigali
Glavna reka: Nyabarongo
Najvišji vrh: Vulkan Karisimbi (4.519 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Tanzanija

Zanzibar

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Združena republika Tanzanija
Glavno mesto: Dodoma
Glavni reki: Rufiji in Ruaha
Najvišji vrh: Kilimandžaro (5.895 m)
Oblika vladavine: predsedniška vladavina z večstrankarskim sistemom 
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: ministrski predsednik

Uganda

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Uganda
Glavno mesto: Kampala
Glavna reka: Nil
Najvišji vrh: Mt Stanley (5.110 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Zambija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Zambija
Glavno mesto: Lusaka
Glavne reke: Zambezi s pritokoma Kafue in Luangwa
Najvišji vrh: Hribovje Mafinga (2.301 m)
Oblika vladavine: avtoritarna predsedniška republika 
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Zimbabve

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Zimbabve
Glavno mesto: Harare
Glavna reka: Zambezi
Najvišji vrh: Mt. Nyangani (2.592 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države