Programi

Namibija - predlagano potovanje 1: Krajši namibijski selfdrive
Namibija - predlagano potovanje 2: Klasičen namibijski selfdrive
Namibija - predlagano potovanje 3: Daljši namibijski selfdrive
Namibija - predlagano potovanje 4: Prestižno potovanje po Namibiji

Poglejte si tudi vodena potovanja v Namibijo - Zagotovljeni skupinski odhodi.

Namibija

Namibija je najredkeje naseljena afriška država in za Mongolijo druga najredkeje poseljena na svetu. Na kvadratnem kilometru v povprečju živita le dva prebivalca. Ime je država dobila po puščavi Namib, ki je njena glavna značilnost, prav zaradi nje pa jo nekateri uvrščajo med najlepše dežele na svetu, čeprav je preveč izsušena, da bi ji pristajala pridevnika čedna ali lepa. In vendar sta v namibijski pokrajini prostranost in veličastje, ki v nas vzbujata občutek ponižnosti, obenem pa nam jemljeta dih in nas globoko osvobajata.

Od nemške kolonije iz preteklosti so danes ostali arhitektura, jezik, izjemna urejenost in prijetna varnost, zaradi česar je Namibija najboljši uvod v črno Afriko. Njena puščava, preostala narava in prebivalci vas bodo zagotovo očarali, za piko na i pa lahko doživite tudi pravi afriški safari. Ta mogoče ni tako izjemen kot v osrednjem in vzhodnem delu črnega kontinenta, a z malo sreče boste lahko videli živalski svet, ki ga sicer občudujemo le na malih zaslonih in slikah.

VELIKOST IN ZEMLJEPISNA RAZDELITEV NAMIBIJE

Večina Namibije leži v pasu subtropskega visokega zračnega pritiska. Večji del njenega ozemlja je puščava ali polpuščava, razlikovati pa je mogoče tri večja zaokrožena območja. Ves obalni pas zavzema v širini od 80 do 130 kilometrov Namib, na vzhodu se dežela v visoki stopnji vzpne na okrog 1.200 do 1.700 metrov, tretje veliko namibijsko območje pa spada h Kalahariju. Borno rastlinstvo v tamkajšnji suhi savani prehaja na vzhodu v polpuščavo. Samo na severu, v pokrajini Kavango, pade toliko dežja, da se lahko ukvarjajo s kmetijstvom. V Kavangu je tudi največja namibijska zanimivost, naravovarstveno območje občasnega jezera Etoša.

Z 823.168 km2 je Namibija več kot 40-krat večja od Slovenije oz. je velika kot Francija in Nemčija skupaj, na njenem ozemlju pa živi približno toliko ljudi kot pri nas.

Namibija na severu meji na Angolo in Zambijo, na vzhodu na Bocvano in na jugu na Republiko Južno Afriko.

PREBIVALSTVO

Prvotni prebivalci Namibije so bili nomadski Bušmani. Preživljali so se izključno z nabiralništvom in lovom, živeli pa so v večjih družinskih skupnostih. Število Bušmanov je bilo že takrat sorazmerno majhno, kasneje pa se je s prihodom drugih živinorejskih in pastirskih ljudstev še zmanjšalo. Danes jih v Namibiji živi 3%.

Nami so se razširili z juga (danes jih je 5%), Hereri pa s severa (danes jih je 7%). Prisotne so tudi druge manjše etnične skupine, kot so Damara (7%), Caprivian (4%), Baster (2%) in Tswana (0,5%) ter pleme Kavangos (9%).

Slovencem priljubljene Himbe so potomci Hererov.

Tu je še ljudstvo Ovambo, ki sestavlja polovico prebivalstva in živi na severu dežele, kjer se je mogoče ukvarjati s poljedelstvom, zaradi česar je to najgosteje naseljeno namibijsko območje.

Belci so potomci nemških priseljencev ali pa so britanskega, portugalskega ali južnoafriškega izvora. Štejejo sicer samo 7% vsega prebivalstva, vendar še danes odločajo o gospodarskem in političnem življenju.

KLIMATSKE RAZMERE

Namibija ima značilno puščavsko podnebje, za potovanje pa je prijetna čez vse leto, saj deževno obdobje v februarju in marcu le težko tako imenujemo. Dežuje samo priložnostno, le tu in tam kakšen dan, vendar pa so takrat to lahko neznanski nalivi, ki v najkrajšem času spremenijo sicer suhe rečne struge v deroče veletoke.

V času naše zime so temperature v Namibiji lahko izjemno visoke, ohladijo pa se od maja do septembra. Takrat so hladne predvsem noči, saj se živo srebro na termometru lahko spusti tudi proti ničli in to ne le na višje ležečih predelih. Dnevi so takrat za nas iz zahodnega sveta izjemno prijetnih temperatur, zato takrat Namibijo obišče največ turistov. Priljubljena je tudi zato, ker je povprečno trajanje sončnih ur med najdaljšimi na svetu.

RELIGIJA

80% prebivalstva so kristjani (od tega jih je 50% protestantov), ostali pa so pripadniki naravnih verstev. 

DENAR

Nacionalna valuta Namibije je namibijski dolar (NAD), ki je nadomestil južno-afriški rand, državno valuto iz časov, ko je bila Namibija še pod upravo Južne Afrike. Rand je še vedno zakonito plačilno sredstvo, njegova vrednost proti namibijskemu dolarju pa je 1:1.

Menjava tuje valute razen v mestih v večini ni mogoča, je pa v nekaterih hotelih mogoče plačevati tudi z ameriškimi dolarji. Prav tako je plačevanje s kreditnimi karticami možno predvsem v urbanih središčih in turističnih krajih.

VIZUMI

Slovenski državljani za vstop v Namibijo potrebujemo vizum. Za pridobitev vizuma vam pred potovanjem, ki je v naši organizaciji, nudimo vse potrebne informacije in pomoč, lahko pa ga za vas organiziramo tudi mi.

ČASOVNA RAZLIKA

Zahodnoafriški čas (UTC + 1), kar je enako kot v Sloveniji. V Namibiji v zimskem času prav tako prestavijo uro.   

CEPLJENJE

Za vstop v Namibijo predhodno cepljenje proti rumeni mrzlici ni obvezno, v kolikor prihajate direktno iz Evrope.

Namibija je uvrščena na seznam okuženih področij z malarijo, vendar je komarjev zaradi suhega ozračja komaj kaj. V kolikor se boste odločili za preventivo, priporočamo jemanje tablet Malarone. Tablete je potrebno začeti jemati dva dni pred prihodom na rizično področje, jemati jih je potrebno ves čas potovanja in še sedem dni po povratku z območja, tveganega za okužbo z malarijo.

Svetujemo vam, da se o preventivnih cepljenjih in jemanju tablet predhodno posvetujete z vašim osebnim zdravnikom.

Dodatne informacije:
Zavod za zdravstveno varstvo RS, www.zdravinapot.si

ZGODOVINA

Prva Evropejca, ki sta se izkrcala na obalah Namibije (1485 in 1486), sta bila portugalska pomorščaka Cão in Dias, vendar si Kraljevina Portugalska ni prilastila te regije, temveč je postala nemška kolonija. Evropejci so jo dobro raziskali šele v 19. stoletju. Najprej so jo poimenovali Nemška-Jugozahodna Afrika, z izjemo zaliva Walvis, ki je bil v rokah Britancev.

Med 1904 in 1907 sta se ljudstvi Namaqua in Herero Nemcem uprli, sledil pa je krvavi genocid. Pleme Nama je štelo 10.000 žrtev, kar je pol pripadnikov plemena, še več mrtvih (tri četrtine populacije) pa je bilo med pripadniki plemena Herero. Južna Afrika je nato med 1. svetovno vojno kolonijo okupirala, v 2. svetovni vojni pa jo je brez mednarodnega priznavanja priključila svojemu ozemlju.

V 60. letih 20. stoletja so Združeni narodi Južni Afriki odvzeli pravico nadaljnjega upravljanja in zahtevali za ljudi, živeče v Namibiji, samoodločbo. Južna Afrika se je bala, da bi lahko Namibija postala zaradi večinskega črnskega deleža med prebivalstvom neprijetna nasprotnica apartheida, zato se je z vsemi sredstvi uprla načrtom Združenih narodov. Šele po dolgotrajnih spopadih in pod pritiskom svetovne javnosti je bila Južna Afrika voljna ustreči zahtevam svetovne organizacije.

Tako je po več kot sto letih tujega gospostva Namibija leta 1990 dobila neodvisnost, in sicer kot zadnja afriška dežela, zaliv Walvis pa je bil državi dodeljen leta 1994, po padcu apartheida v Južni Afriki.

ALI STE VEDELI, DA ...

…je Namibija pomembno najdišče sijajnih slikarij in vrezanih podob na skalah, ki so jih zapustili lovci-nabiralci, ki so nekdaj naseljevali večino Afrike?

…je Namib ena najbolj suhih puščav na svetu (njena peščena tla dobijo manj kot 25 mm padavin na leto)?

…je narodni park Namib-Naukluft največji afriški narodni park in da ima najvišje peščine na svetu?

…namib v jeziku domačinov pomeni praznina, etosha pa mesto prividov?

…je namibijska obala ena najbolj divjih na svetu?

…je stopnja pismenosti v Namibiji ena najvišjih v Afriki?

…je skoraj polovica zemlje v Namibiji zaščitene?

Bocvana

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Bocvana
Glavno mesto: Gaborone
Glavni reki: Okavango in Limpopo
Najvišji vrh: Otse (1.489 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

juznaAfrika

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Južna Afrika
Glavna mesta: administrativno glavno mesto je Pretoria, zakonodajno Cape Town in sodno Bloemfontein
Glavne reke: Limpopo, Vaal in Oranje 
Najvišji vrh: Cathkin peak (3.360 m)
Oblika vladavine: predsedniška zvezna republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: ministrski predsednik
Upravna razdelitev: Južna Afrika je razdeljena na devet provinc:
Vzhodna Kaplandija, Zahodna Kaplandija, Severna Kaplandija, KwaZulu Natal, Severozahodna provinca, Gauteng, Provinca Svobodna država, Mpumalanga in Limpopo.

Kenija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Kenija
Glavno mesto: Nairobi
Glavni reki: Galana in Tana
Najvišji vrh: Mt. Kenya (5.199 m)
Oblika vladavine: avtoritarna predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Malavi

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Malavi
Glavno mesto: Lilongwe
Glavna reka: Shire
Najvišji vrh: vrh Sapitwa na gori Mulanje (3.002 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Mozambik

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Mozambik
Glavno mesto: Maputo
Glavna reka: Zambezi
Najvišji vrh: gora Binga (2.436 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Namibija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Namibija
Glavno mesto: Windhoek
Glavne reke: Okavango, Kunene in Velika ribja reka
Najvišji vrh: Brandberg (2.610 m) 
Oblika vladavine: predsedniška republika z večstrankarskim sistemom
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Ruanda

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Ruanda
Glavno mesto: Kigali
Glavna reka: Nyabarongo
Najvišji vrh: Vulkan Karisimbi (4.519 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Tanzanija

Zanzibar

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Združena republika Tanzanija
Glavno mesto: Dodoma
Glavni reki: Rufiji in Ruaha
Najvišji vrh: Kilimandžaro (5.895 m)
Oblika vladavine: predsedniška vladavina z večstrankarskim sistemom 
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: ministrski predsednik

Uganda

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Uganda
Glavno mesto: Kampala
Glavna reka: Nil
Najvišji vrh: Mt Stanley (5.110 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Zambija

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Zambija
Glavno mesto: Lusaka
Glavne reke: Zambezi s pritokoma Kafue in Luangwa
Najvišji vrh: Hribovje Mafinga (2.301 m)
Oblika vladavine: avtoritarna predsedniška republika 
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države

Zimbabve

OSNOVNI PODATKI

Uradno ime: Republika Zimbabve
Glavno mesto: Harare
Glavna reka: Zambezi
Najvišji vrh: Mt. Nyangani (2.592 m)
Oblika vladavine: predsedniška republika
Državni poglavar: predsednik države
Šef vlade: predsednik države